Verde, bianco e…”Rosso Conero!”

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Discovemarche consiglia: accompagnare un buon piatto di Vincisgrassi ad un ottimo ROSSO CONERO DOGC.
La produzione di questa DOCG è riservata al solo territorio di Ancona (territorio prevalentemente calcareo e argilloso).

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Grazie alla sua esposizione al sole e grazie all’influenza delle brezze marine, si ottiene un vino corposo e tannico, la cui composizione deriva principalmente da Montepulciano (minimo 85%) al quale si possono associare altri vitigni a bacca rossa, non aromatici (generalmente Sangiovese).

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Caratterizzato da un intenso colore Rosso rubino, il Rosso Conero presenta sfumature violacee.

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Di ottima struttura, risulta gradevole al naso, ed è caratterizzato da sentori di frutti di bosco e ciliegia selvatica, liquirizia, cuoio e tabacco.

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Dal sapore sapido, armonico e asciutto, si abbina perfettamente ad arrosti e piatti saporiti, formaggi stagionati.

Conservato in condizioni ideali ,il Rosso Conero è un vino piuttosto longevo, e con la maturità acquisisce morbidezza.

La denominazione di origine controllata viene riconosciuta nel 1967, trasformata nel 2004 in DOCG.

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Questo vino è celebrato a settembre nel paese di Camerano che gli dedica la “Festa del Rosso Conero”.

 


 

Green, white and…”Red Conero!”

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Discovermarche reccomends to pair a “Vincisgrassi” dish with a tastefull ROSSO CONERO DOGC glass of red wine.
Rosso Conero is a wine appellation exclusively produced in the central part of Le Marche region just south of Ancona (whereas “rosso” stands for “red” and Conero referes to its production in the slopes of Monte Conero).

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This wine has been awarded with the important Italian “DOCG label”, which denotes the highest quality recognition for Italian wines.

Its vineyards sit on mineral-rich chalky and clay soils which, combined with a continental mild climate and to sea breeze winds, provide an ideal terroir for the cultivation of the vines.

According to the regulations, the wine must be made from at least 85% Montepulciano with a possible addition of other different red non-aromatic grapes (commonly Sangiovese).

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It is a powerful and full-bodied red, characterized by its concentrated and brilliant ruby red color, ith purple undertones so tyical of youth. Intense aromas and flavors of crushed black cherries interwined with Mediterranean herbs (like licorice plant and tobacco) and firm tannins.

104_4222 2The red berries continue through to the palate, which is vibrant and well roinded with good concentration. It is and ideal pairing with roast meats, savoury dishes and more seasoned cheeses.

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The Rosso Conero can be matured for long and is entirely aged in stainless steel. To achive its full potential for the tannins to mellow, it generally requires a little ageing.
The Rosso Conero awarded its DOC classification in 1967, which turned into DOCG in 2004. This term refers to a relatively limited number of first-class wines.

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Every year, this wine is celebrated during the “Festa del Rosso Conero” (Conero Red Wine Fair) in the beautiful town of Camerano. The first week of September all inhabitants of Camerano cheers with Conero red wine!

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