The”crescia sfojata” …and it’s finally Christmas!

It’s almost Christmas and we are ready to bake a traditional delicious dessert from Le Marche: the “crescia sfojata”

CRESCIA SFOJATA

For the dough:

2/3 cups all-purpose flour or grano tenero “00”

3/8 cups warm water

1 tablespoon of olive oil

1 teaspoon fine salt

For the filling:

2 green apples (about 1 lb)

15 walnuts

60-70 raisins

5 oz organic apple juice (or as an alternaitve: rhum, brandy, sherry)

2 spoons cane sugar

1 spoon cinnamon powder

some organic lemon peel

crescia-sfojata-1Start making the dough:

Warm up the water (it has to be warm enough, but not too hot). Sift the flour and add some salt and olive oil in a large mixing bowl and keep stirring the mixture. Using your hands, work the ingredients until it comes together. Turn out on a lightly floured surface and knead until smooth and elastic, about 8 minutes. Add more flour (sparingly) to the work surface only if it is absolutely necessary. Shape the dough into a ball; cover with a wet towel or a wrap and let rest on the work surface for about half an hour.

Making the filling:

Warm up the apple juice and pour it on the raisins in a bowl. Let the raisins absorb the moisture until they return to room temperature and turn soft (about 20 minutes). Peel the apples and cut into thin slices. Place them in a bowl and cover with cane sugar and roughly chop walnuts, well drained raisins. Add the cinnamon and lemon peels. Preheat oven at 390F.

Roll out the dough:

Spread a clean lined or cotton tablecloth (preferably washed with mild soap and rinsed well), flax or cotton, on the table. Spread some flour on top of it, take the dough and start flattening it by hands and then by a rolling pin. When the dough is thin enough start stretching and pulling it- outside with your fingers and making sure not break it. The dough should become almost transparent.

Place it back on the tablecloth (the dough should be about 19 inches in size). Since the edges will be a bit thicker, use your fingers along the edge to make it thin. Spread out the filling on the dough, but make sure not to cover the the edge. With the help of the tablecloth, start rolling the dough on itself. Made a couple of turns and fold towards the inside the two outer edges and continue to roll until the end.

Gently transfer the dough on a baking sheet covered with baking paper. Brush it with melted butter and bake. Cook for 30-40 minutes until the pastry is golden.

Let cool and cut into slices.crescia-sfojata-2

“Buon Appetito” and Merry Xmas!

Thanks to our dear friends Silvia and Donatella from Fabrica del Gusto for sharing this sweet collaboration!

 

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55 thoughts on “The”crescia sfojata” …and it’s finally Christmas!

  1. Bonjour merci pour la recette et bon jour de l’Epiphanie,

    L’amitié d’un jour peut durer toujours
    C’est une chose naturelle quand elle est virtuelle
    Donner sans attendre en retour
    Ce petit bonheur d’un petit coucou
    On se remonte le moral, quand on est mal
    On ne se fait pas de peine, on ne connait pas la haine
    Les kilomètres nous séparent mais rien de grave
    Ce qui la rend belle, c’est cette étincelle de l’amitié
    Que l’on ne peut pas acheter
    Je te souhaite une excellente journèe

    Gros bisous

    Bernard

  2. Bonjour ou Bonsoir ★* *★

    Ce jour
    J’écoute Le Vent

    Me souffler des mots puissants et attachants
    A mon oreille il est venu me murmurer

    Des élans d’amitié avec des envies de liberté

    Me dire combien notre amitié compte entre toi et moi
    Une Amitié avec un grand A
    je te souhaite une excellente journée ou soirée’
    Une douce belle journée si je suis de journée

    Ou une tendre nuit si mon passage est du soir

    Gros bisous

    Bernard

  3. Bonjour ou bonsoir DISCOVERMARCHE
    Par des mots simples

    Je viens déposer sur ton blog

    Quelques mots de bonheur et te donner de le joie en cette fin de semaine
    Vois-tu je t’ emmène sur des chemins

    Je les ai tracé pour toi principalement

    Sur ces chemins j’ai découvert
    Une pétale de rose pour effacer ta peine
    Un sourire d’enfant contre une larme
    Des mots que je dis à ceux que j’apprécie
    Dont tu fais réellement

    je te souhaite un bonne journée ou soirée

    gros bisous

    Bernard

    Je tire ma révérence LOL tu me troubles que j’en perds mon équilibre

  4. Bonjour ou Bonsoir

    Quand je suis de passage sur ton blog

    Je le regarde et j’aperçois une grande lumière

    Je me dis que sur celui-ci, j’ai une personne

    avec de la gentillesse dans le cœur

    Cette amitié est pour moi un paysage

    Où on y viens qui efface les moindres petits nuages

    L’amitié ce n’est pas un feu de bois, loin de là

    C’est de partager ensemble

    Des moments intenses de toute beauté

    Merci à toi, d’être là

    C’est un pur bonheur rempli de douceur

    Passe une belle journée ou une belle soirée

    Bisous , Bernard

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